Vistas i naturen
Att ta dig ut i naturen regelbundet är att investera i din hälsa.
Enligt Clemens Arvay, österrikisk biolog och författare är våra kroppar gjorda för att vara utomhus till stor del av tiden. Att vara i naturen gör oss inte bara lugna till sinnet, det kan också hjälpa att förebygga och behandla sjukdomar.
Skogens antibiotika - En anledning till att skogsluft kan hjälpa kroppen att bekämpa sjukdomar är terpenerna. Träden skickar ut dessa fytokemikalier för att kommunicera med varandra och upprätthålla skogens ekosystem. ”När ett sjukdomsframkallande ämne kommer in i skogen kommer de träd och växter som först stöter på det att öka sin immunaktivitet och frigör specifika terpener till skogsluften”, säger Clemens Arvay. Den här biokemiska kommunikationen mellan växterna gör det möjligt för växter i avlägsna områden av skogen att skydda sig mot en invaderande organism. ”Det som är så fascinerande är att när vi går in i skogen och andas in terpenerna från växterna, då förbättrar vi vårt immunsystem också”, säger Arvay.
Skogsluft har visat sig öka nivån av proteiner som förebygger eller bekämpar cancer när den redan finns i kroppen. Den här ökade anti-canceraktiviteten varar i flera dagar efter att du har varit i skogen.
Skärper sinnet - Naturen kan skärpa sinnet, enligt Rachel och Steven Kaplan, professorer i miljöpsykologi vid University of Michigan. De har visat att vistelse i naturen återställer vår förmåga till riktad uppmärksamhet, den sorten som behövs för skola och arbete.
Läker utmattning - Naturen läker utmattning bättre än mediciner visar forskning vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. De har i sina studier funnit att trädgårdsterapi kan vara den mest effektiva behandlingsformen för personer som lider av utmattnings- depression, detta i jämförelse med medicin och terapi.
Naturen hjälper hjärnan att komma in i ett meditativt tillstånd, utifrån att vi människor finner naturen avslappnande vilket förklaras med att det är något nedärvt inom varje människa. Man har teorier kring att det finns en upprepning av självliknande mönster i naturen ex. träd, blommor, som gör det enkelt för hjärnan att finna ro, detta i jämförelse med vilka mönster man finner i en stadsmiljö, där buller och ljudnivå också påverkar att meditativt tillstånd inte kan uppnås på samma sätt som en lugn och tyst naturmiljö.
Studien visar att tre år efter att de utmattade behandlats med trädgårdsterapi, så hade klienterna lägre sjukvårdskostnader och lägre stöd än andra terapiformer.
Stadsbor – Det är ett problem att många stadsbor antingen har dålig tillgång till vild natur eller saknar intresse för att söka upp den. Ett resultat av detta är att dagens barn lider av vad miljöjournalisten Richard Louv kallar ”Nature Deficit Disorder” (syndrom som uppstår på grund av avsaknad av natur). Det här handlar inte bara om frestelsen till smartphones och videospel. I boken ”Last Child in the Woods”, beskriver Louv hur vår kultur aktivt förhindrar barn från att leka utomhus. ”Våra institutioner, stadsplanering och kulturella attityder associerar omedvetet naturen med farligheter. Välmenta skolsystem, media och föräldrar skrämmer effektivt bort barnen från skogen och fälten”, skriver Louv.
Välj en trygg plats - Vi återhämtar oss mycket bättre på platser som vi känner till och är trygga i. Det är faktiskt mycket enklare att slappna av om vi inte behöver oroa oss för vad som ska hända eller hur vi ska hitta hem. Speciellt gäller det de som inte har erfarenhet av naturen, då en upprepning av ett beteende på en specifik plats ger naturvana, vilket kan bota de reaktioner av rädsla som annars kan triggas. När vi istället känner oss trygga så kan vi mer naturligt börja fokusera på våra sinnen och sakta komma in i ett mer närvarande och avkopplande tillstånd.