top of page
Tänker man på Couch

Vad orsakar stress?

Stress uppkommer när du hamnar i en situation du inte känner dig bekväm med.

För det mesta känner vi stress på grund av att kraven upplevs som för stora - men det kan också vara det motsatta, att vi känner oss understimulerade.

Du kanske har alltför enkla arbetsuppgifter på ditt arbete eller så tycker du att vardagen bara rullar på utan att det händer något stimulerande.

 

Vanliga orsaker till stress:

 • Arbetet - Hinner du inte med dina arbetsuppgifter? Har du en chef med orimliga krav? Är det omorganisation på gång?
   

 • Arbetslöshet - Som arbetslös förväntas du vara aktiv i ditt arbetssökande och det kan vara väldigt stressande om du drabbats av depression eller känner hopplöshet.
   

 • Ekonomi - Att ha dålig ekonomi eller att inte ha kontroll över din ekonomi skapar enorm stress.
   

 • Socialt - Har du många vänner du känner att du inte hinner med att träffa eller har du inga vänner alls? Är du utsatt för mobbning eller har du en osund relation till någon?
   

 • Din livssituation - Har du eller en anhörig drabbats av sjukdom? Känns pensioneringen jobbig? Flyttar barn hemifrån eller ska du gifta dig eller ligger du i skilsmässa? Måste du flytta? Har du svårt att bli gravid? Har du en osund relation till mat eller är det så att du aldrig får den egentid du så väl behöver?
   

 • Du själv - Hur du tänker kan vara en grund för stress. Kan det vara så att du har för höga krav på dig själv? Krav som bara du har – ingen annan…

 

 

bottom of page