top of page
Skog

Hur du förebygger stress

Den som vill undvika stress måste själv ta kontroll genom att vara tydligt och våga säga nej – både privat och i arbetslivet.

  • Planera din tid - Att planera din tid och vara realistiskt över tidssättningen är ett bra sätt att förebygga stress. Glöm inte att planera in tid för återhämtning efter intensiva arbetsinsatser.

  • Arbetslivet Se till att ha en rimlig arbetsbörda. När jobbet stressar är det bra att prata med chefen så att ni tillsammans kan göra en förändring. Du kan också prata med dina arbetskamrater, det ger erfarenheter och möjlighet att stötta varandra och därmed skapa en god arbetsmiljö som förebygger osund stress.

  • Privatlivet - Det kan vara mycket i privatlivet som kan vara stressande. Om ni i er familj har många aktiviteter så kan ni kanske ta bort någon? Det kanske inte bara är du som upplever att det är stressande med många aktiviteter. Öva på att säga nej om du lätt ställer upp på vad andra vill.

  • Andas rätt - Tänk gärna på hur du andas och ta en stund till medveten andning varje dag. Det får kroppen att varva ner och förebygger stress. Du ska andas genom näsan, ända ner i magen, i ett lugnt tempo. Utandningen ska vara längre än inandningen, gärna med en liten paus emellan.

  • Rör på dig - Det händer mycket i kroppen vid fysisk aktivitet. Blodcirkulationen ökar och ger hjärnan mer syre, vilket gör att kroppen kan ta hand om stresshormoner bättre och därmed kan du hantera stressen bättre.

  • Sömn Det är jätteviktigt att kroppen får den sömn den behöver. Se till att varva ner i god tid innan du lägger dig – utan mobil, dator och andra skärmar. Ta hellre ett bad eller läs en bok. Sovrummet ska vara mörkt och svalt för att du ska sova som bäst.

bottom of page