top of page
Söt hund

Tecken på att du är stressad

Symtom på ohälsosam stress kommer oftast smygande. Vanligtvis så har tecknen på stress funnits där ett tag men du har valt att ignorera dem.

 • Sömnproblem - Du har vårt att somna eller sover oroligt. Du vaknar på morgonen och känner dig inte utvilad även om du sovit ostört och länge.
   

 • Sinnesstämning - Du kan känna dig irriterad och arg över småsaker. Du får lätt negativa tankar och känner dig ledsen eller får ångest. Du känner dig ointresserad av vad som händer runt omkring dig och väljer ofta bort saker som du tidigare har tyckt om att göra. Du tycker du inte har tid eller ork att träffa vänner och familj.
   

 • Koncentration och minne - Du har svårare att koncentrera dig och att tänka klart. Ditt minne har försämrats.
   

 • Fysiska symptom - Dina muskler är spända vilket ofta leder till ont i huvudet, nacken och axlarna. Långvarig stress leder till ett försämrat immunförsvar och du får oftare infektioner. 
  Stressen frigör en mängd hormoner som gör att blodsockret ökar, du får hjärtklappning och ökad puls. Du kan få yrsel och vara känslig mot ljus och ljud. Du känner ibland att du har ont i bröstet och det känns tungt att andas. Ofta börjar magen krångla eftersom stress leder till sämre matsmältning.

   

Har du under en längre tid haft flera av symptomen ovan rekommenderar jag dig att dra i handbromsen NU. Har du svårt att på egen hand strukturera ditt liv för att minska stressen, så önskar jag att du tar professionell hjälp från läkare och/eller terapeut.

bottom of page