top of page
bastu Bowl
Svettas är bra för kroppens reningssystem
Att svettas är ett effektivt sätt att göra sig av med slaggprodukter. Spår av olika toxiner och andra kemiska spårämnen som kvicksilver, bisfenol A (BPA) brukar hittas i svett.

 

  • Svett sköljer ut avfallsämnen ur kroppen - När du svettas utsöndrar du inte bara vatten och salter, utan även kvicksilver, bisfenol A (BPA) och andra gifter som samlas i kroppen. Om du inte hade svettats skulle slagg­produkter byggas upp i större omfattning och på sikt orsaka cellförstöring och andra skador. Svett tillsammans med urin och avföring spelar en central roll när det kommer till att rensa ut gifter ur kroppen.

  • Svett dödar bakterier och rengör huden - Svett innehåller bakteriedödande ämnen som hjälper till i kroppens arbete mot bakterier och patogener (sjukdomsframkallande organismer). Det är svettens låga pH-värde som bidrar till att ta kål på bakterierna, men även dess innehåll av proteinet dermcidin, som är bakteriedödande. Dessutom öppnar svetten hudens porer och sköljer bort talg och andra orenheter från huden. För att få maximal antiseptisk effekt är det viktigt att du efter att du svettats tar en dusch så att du kan skölja av dig svetten igen. På det viset förhindrar du att fettsyror i svetten kan bli en grogrund för nya bakterier.

  • Att svettas renar njurarna - Njurarna får sig en rejäl genomrensning när du svettas. När du tränar och svettas så dricker du oftast mycket vatten och du får då en genomsköljning av njurarna vilket förhindrar njursten. Det är därför väldigt viktigt att dricka mycket vatten för att återställa vätskebalansen när du har svettats, oavsett om du har tränat eller bastat. En bra tumregel är att dricka ett stort glas vatten innan du tränar och (minst) en halv liter vatten efter ett hårt träningspass. På det sättet säkerställer du både att vätskebalansen återställs och att njurarna sköljs igenom ordentligt.

  • Träna eller basta? - Svettens utrensande effekt är lika oavsett om du har tränat eller bastat, så om du inte kan träna så kan bastubesök vara ett sätt att rena kroppen från slaggprodukter.

bottom of page