Rörelse är bra för lymfsystemet
Inom den traditionella kinesiska medicinen och den indiska hälsoläran ayurveda har lymfsystemet alltid beskrivits som av stor betydelse vid tröghet, svaghet eller stopp och anses viktigt att behandla.
-
Vad är lymfsystemet? - Enkelt beskrivet är lymfsystemet en del av kroppens reningssystem. Lymfsystemet består av lymfkärl och lymfvätska som transporteras i lymfkärlen, samt lymfkörtlar vilka filtrerar lymfan från skadliga mikroorganismer som virus, bakterier, cancerceller och parasiter.
Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret och om lymfsystemet inte fungerar som det ska ökar risken för infektioner, sjukdomar och så kallade lymfödem. Lymfkörtlar finns rikligast i halsen, armhålorna, i ljumskarna och längs de stora blodkärlen i bålen.
-
Hur vet jag om mitt lymfsystem är trögt? - Några tecken är att du ofta känner dig frusen och kall. Ömma och svullna ben och fötter samt åderbråck och celluliter kan vara tecken på att lymfan inte flödar på som den ska. Det kan också vara svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona. Andra besvär kan vara återkommande förkylningar. Har du ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem. Även huden kan påverkas i form av acne eller torr hud.
-
Fem tips på hur man får fart på lymfan:
-
Lågintensiv träning då det är viktigt att röra på sig för att hålla lymfan i rörelse.
-
Yoga främjar lymfsystemet och dessutom finns det i yogan andningsövningar som är bra för lymfsystemet.
-
Torrborstning är en klassisk metod när det kommer till att få igång lymfsystemet. All borstning ska ske mot hjärtat, armhålorna och groparna vid nyckelbenen.
-
Studsmatta har en mycket positiv effekt på lymfsystemet. Tänk på att spänna bäckenbottenmuskulaturen när du hoppar.
-
Huden. Passa på när du smörjer in dig. Varje liten beröring i rätt riktning (mot hjärtat) är bra för lymfsystemet.
Texten är inspirerad av Karin Björkegren Jones som skrivit boken ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp”. Karin fick besvär efter en sin bröstcanceroperation och blev då extra uppmärksammad på sin lymfa. Det är vanligt att patienter som genomgår den typen av cancerbehandling efteråt får problem med lymfödem då lymfnoder avlägsnats och lymfkärl ofta skadas i samband med ingreppet.
Vill du lära dig mer om lymfsystemet och vad du kan du göra för att stötta det så är följande länk bra www.perfekthalsa.se/tips-for-att-lymfstadning/