top of page
Sova kvinna

Sömn

”Om sömnen inte skulle fylla en absolut livsviktig funktion så är den det största misstaget någonsin i evolutionsprocessen”, enligt sömnforskaren Allan Rechtschaffen.

  • Hur mycket sömn behöver du? De flesta vuxna behöver mellan 6-8 timmars sömn. Ungdomar behöver mer sömn och äldre personer behöver mindre sömn. Efter 30 minuter till två timmar har du gått ner i djupsömn och det är djupsömnen som är viktigast för dig och det är där du återhämtar dig som mest.

  • Varför är sömn så viktigt? En god sömn stärker immunförsvaret som i sin tur gör dig mindre mottaglig för virus och bakterier. Sömnen behövs även för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover stärks minnet och kroppen rensas från skadliga ämnen. Du får även ökad energi och minskar dina stressnivåer. Är du piggare tar du även tag i andra saker i livet, såsom motion och bättre kost.

  • Vilka är de vanligaste orsakerna till sömnproblem? Stress, oro, skiftarbete och barn.

  • Vad kan sömnproblem leda till? Försämrat immunförsvar som i sin tur gör dig mer mottaglig för virus och bakterier och du drabbas lättare av infektioner. Immunförsvaret spelar också en viktig roll i att hitta och oskadliggöra celler som förändrats, t ex tumörceller. Sömnbrist kan göra att den här förmågan hos immuncellerna försämras och det gör att risken för att utveckla cancer kan öka. Det menar Christian Benedict, forskare på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet som med stöd från Hjärnfonden forskar om sömn.

 

Dålig sömn försämrar även minnet, vilket gör det svårare att lära sig nya saker och komma ihåg det du lärt dig. Du får också en försämrad reaktionsförmåga, vilket kan innebära allvarliga konsekvenser främst i trafiken.

Hjärncellerna kan skadas då hjärnan inte kan rensa bort ”skräpet” som ackumuleras under dagen. Om du inte sover bra försämras denna process och på lång sikt riskerar du att öka risken för hjärnsjukdomar som Alzheimer.

 

  • Vad gör att du kan sova bättre? Sov där det är tyst, mörkt och svalt och gör dina sömnvanor regelbundna. Gå och lägg dig och gå upp på samma tid varje dag, även på helger.

 

Undvik att träna eller dricka koffeindrycker för tätt inpå sänggående.

Inför teknikfri timme innan du lägger dig. Med andra ord, ingen mobil, surfplatta eller TV.

  • Vad ska jag göra om jag inte kan somna? Om du har legat vaken i mer än 30 minuter ska du kliva upp ur sängen igen för att bryta cirkeln. Skriv ner det du tänker på och sedan går du och lägger dig igen.

 

Hur vet jag om jag fått tillräckligt med sömn? Du vaknar samma tid varje dag, med 30 minuters marginal, utan väckarklocka och känner dig utvilad.

 

TIPS!

1177 har en trevlig liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. Här får du mycket bra information och tips som kan förbättra din sömn. Tryck HÄR.

bottom of page