top of page
Storm moln

Negativa tankar kan göra dig sjuk

Tankar är så kraftfulla att de kan påverka hur du mår. Om du ofta känner dig nedstämd, orolig, arg och irriterad  är risken stor att det utlöser fysiska symptom.

  • Påverkar hälsan - Vi är ofta inte medvetna om effekterna som negativa tankar kan ha för vår hälsa och ibland låter vi saker som stress, spänningar, ångest, depression och annat negativt ta överhanden, utan hänsyn till att det kan påverka oss både psykiskt och fysiskt. Negativa känslor försämrar immunförsvaret, vilket gör våra kroppar sårbara för sjukdomar. 

  • Fysisk belastning - Det finns säkert stunder då du känt oro och hjärtat slår fortare än normalt. Händerna kan börja darra och du svettas. Symtomen grundar sig i att tankarna utlöser en fysisk reaktion i kroppen, vilket rubbar balansen som när du börjar ett träningspass. Får du dessa symptom utan att du tränar får inte kroppen utlopp för den extra energi den producerar, vilket leder till en stor belastning på nervsystemet. Om detta pågår under en längre tid kan skador uppstå.

 

  • Påverkar ditt beteende - Det första området som drabbas är vanligtvis din kost. Du ”unnar” dig onyttiga livsmedel som tillfredsställer smaklökarna. Sysslor som varit en rutin är nu mer ansträngande och det kan betyda att du tar genvägar. Istället för att gå till mataffären väljer du att beställa hem onyttig färdigmat som i längden får dig att må sämre.

  • Hantera negativa känslor - För att hantera negativa tankar och känslor som dyker upp under våra liv är det viktigt att tänka positivt, oavsett hur oöverkomligt problemet kan verka. Det är viktigt att ge det en god dos positivitet och försöka se saker från den ljusa sidan, även om du genomgår en svår upplevelse. När negativa tankar och känslor försöker ta över våra liv och vår hälsa är det viktigt att reflektera över vad som verkligen är viktigt att vi lägger vår tid och energi på.

Låt inte negativa tankar och känslor styra ditt liv!

 

bottom of page