top of page
Utomhus i höst

Negativ stress

Negativ stress är en folksjukdom.

Vi utsätts oftast dagligen för någon form av stress och om stressen är kortvarig och vi återhämtar oss efteråt så behöver inte stressen vara skadlig. Det är när

stressen blir långvarig och utan möjlighet till återhämtning som kroppen skadas och du blir sjuk.

  • Långvarig stress ger oss ett sämre immunförsvar som i sin tur är en god grogrund för sjukdomar. Om vi varje dag är stressade så påverkas hela vår kroppsbalans. Stresshormonerna ligger kvar på en hög nivå i blodet och framkallar negativa effekter i kroppen. Idag är det inte bara yttre stress som påverkar oss negativt. Vi har även en tillvaro där vi själva fyller oss med orimliga krav och förväntningar. Förutom att vi mår dåligt, får sömnproblem och inte känner oss glada längre orsakar långvarig stress även andra sjukdomar.
     

  • Enligt WHO är psykisk ohälsa det största hotet mot människans hälsa i framtiden, både i I- och U-länder. Sedan 2010 har långtidssjukskrivningarna ökat med 80 procent. Psykisk ohälsa står för närmare 60 procent av denna ökning, enligt Stressforskningsinstitutet.
     

  • Vi är idag på väg att skapa ett samhälle där vi inte klarar av att leva upp till våra egna eller andras förväntningar och det är vanligt att de som drabbas av stressrelaterade sjukdomar måste byta livsstil för att hantera den negativa stressen.
     

  • Även om du klarar stressen just nu så kommer den med tiden att leda till sjukdom. Är det värt det?

Hur vill du göra? - Jag har bestämt mig att leva frisk länge.

bottom of page