top of page
Girl Running by the Sea

Positiv stress

Vi upplever positiv stress när den hjälper oss att samla kraft till att lösa ett problem som uppstått.

Stressen får oss att bli mer skärpt, vi får bättre hörsel och vi blir starkare och mer smärttåliga. Till och med vårt blod koagulerar bättre ifall vi skulle bli skadade och börjar blöda.

 

  • Det är positivt med stress när vi behöver göra det där lilla extra, när vi till exempel måste springa ifrån tigern eller hinna i tid till ett möte och när vi är trötta så hjälper stressen oss att hålla ut lite till.
     

  • För att kalla stress för positiv så måste den enbart upplevas under en kortare period. Det går inte att utsätta kroppen för positiv stress dagligen, utan återhämtning, utan att den tar skada. Även positiv stress bryter ner kroppen om vi inte återhämtar oss mellan våra stressperioder.
     

  • I dag lever många människor i ett konstant högt tempo och vips så har stressen blivit vardag. Den positiva kortsiktiga stressen har nu övergått till att bli långsiktig och farlig och den börjar nu sakta bryta ner din kropp.
     

För mig blev den dagliga stressen ett normaltillstånd och jag bara körde på – tills jag blev sjuk. Jag visste inte hur viktigt det är med återhämtning.
 

Hur tänker du? Är stressen ett normaltillstånd för dig? - Låt lugnet vara ett normaltillstånd istället. Återhämtning är viktigt, låt kroppen läka.

bottom of page