top of page
Grönsaker 1.jpg

Grönsaker

Grönsaker innehåller massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och mängder av andra nyttigheter som din kropp behöver.

Dessutom är grova grönsaker fyllda med kostfibrer och de innehåller lite kalorier så att du kan äta hur mycket du vill.

 

  • Alla grönsaker i olika färger, former och storlekar är nyttiga – oavsett om de är råa eller om du steker, ångkokar, kokar, bakar eller mixar dem. Dock så toppar råa eller ångkokta listan.

 

  • Bladgrönsaker som huvudsallat, spenat, mangold och maché är grönsakerna som rengör dina tarmar och löser upp gammal jäst, mögel och annan svamp som fastnat. Bladgrönsaker skapar även en basisk miljö i kroppen, speciellt i lymfsystemet.​

  • Korsblommiga grönsaker som vitkål, broccoli, blomkål, grönkål och ruccola har egna fantastiska egenskaper. De är även rika på vitaminer som A, B, C, E och K.

  • Lök som purjolök, gräslök, vitlök, ramslök, salladslök, rödlök, gul lök, silverlök, scharlottenlök och alla andra slags ätliga lökväxter är naturens antibiotika. Det är deras höga innehåll av svavel som bidrar till de antibiotiska egenskaperna. De hjälper även till att hämma virus och de avlägsnar tungmetaller ur kroppen.

  • Potatis, sötpotatis och pumpa är något vi ska äta mycket av. Det är bra kolhydrater som vi helst ska äta rena och med det menas att vi bör undvika att äta dem tillsammans med fett som ost, grädde och oljor.

Och så finns det ju så mycket mer grönsaker som är bra för oss. Ät dem varierat så minskar du risken för bland annat diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa former av cancer och demens.

bottom of page