top of page
flicka avkopplande

Andas rätt

Du andas omkring 20 000 - 25 000 gånger varje dag och andas du inte rätt är du aldrig helt lugn och avslappnad.

Andningen är en av kroppens funktioner som du kan påverka med viljan. Genom att ta kontroll över din andning och andas medvetet påverkar du dina tankar och känslor, dina inre organ som hjärna och hjärta och kroppens funktioner som muskelrörelser, matsmältning och immunförsvar på ett positivt sätt.

 

Dålig andning är en energitjuv, medan bra andning gör dig piggare och starkare.

  • Dålig andning har snabba och ytliga andetag, där axlarna och den övre delen av bröstkorgen rör sig. När andningen är ineffektiv lägger kroppen mer energi på den än vad som behövs. Eftersom syresättningen har hög prioritet blir det mindre energi över till exempelvis immunförsvaret och musklerna i kroppen.

  • Bra andning med djupa, långsamma och regelbundna andetag in och ut genom näsan så att magen rör sig, ger mer energi, får dig att sova bättre och du känner dig mindre stressad. En bra andning aktiverar det sympatiska nervsystemet, det vill säga kroppens bromspedal. Det ger hjärnan signaler om att allt är lugnt och då får kroppen lugn och ro. En bra andning ger dina celler mer syre, vilket är livsviktigt för att kroppen ska fungera optimalt.

 

  • Näsa eller mun? Näsandning är bäst då luften värms, fuktas och renas från bakterier. Munandning ger en kall, torr och rå luft av bakterier och utflödet av vatten är 40 procent större än vid näsandning.

  • Andningsövningar är bra. Vet du med dig att du inte andas bra kan du försöka få som rutin att varje dag avsätta fem minuter till andningsövningar. Redan efter några dagar kan stresshormoner ha sjunkit och inom några veckor kan ditt blodtryck vara lägre och sömnen förbättrats.

Andas i ”fyrkant” är en bra andningsövning för att snabbt skapa lugn i kroppen. Gör så här:

  1. Andas ut och töm lungorna.

  2. Andas in medan du sakta räknar till fyra.

  3. Håll andan och räkna till fyra.

  4. Andas ut medan du sakta räknar till fyra.

  5. Håll andan och räkna till fyra.

Gör 10 rundor och vips så har du en mindre stressad kropp!

bottom of page