Örter.jpg

Örter och kryddor

I alla tider har människan vänt sig till växtvärlden för att ta del av örternas läkande egenskaper. 

Idag används många örter för att förhöja smaken i mat och bakverk, men även för hälsofrämjande kurer. 

Förr i tiden tog man gärna stärkande örter på våren för att återställa kroppen efter vinterns brist på färska grönsaker, bär och frukt.

 

Aromatiska örter som oregano, rosmarin, salvia och timjan skyddar dig mot bland annat virus och bakterier om du äter dem regelbundet.

 

Oregano tar död på vissa bakterier och reducerar risken för SIBO, magsår, halsfluss, öroninfektion och bihåleinflammation.

Rosmarin är speciellt bra på att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier.

Salvia är en hjälte på att bekämpa svamp. Om du utsatts för giftigt mögel kan du ta hjälp av salvia för att avgifta dig.

Timjan har till uppgift att förstöra virus. Den har en förmåga att korsa blod-hjärnbarriären, vilket gör den effektiv mot virus som har börjat attackera hjärnan eller ryggmärgen och gett upphov till neurologiska sjukdomar.

Andra som toppar listan är citronmeliss, gurkmeja, ingefära, koriander och persilja. Försök använd dem så mycket du kan.